Friday, February 11, 2011

MENGAPA TIDAK TERUS MINUM DARI TEKO?


 
 
 
Sebuah kisah berkenaan pertemuan seorang Pencari Kebenaran yang mengaku bahawa dia adalah pengikut ajaran Salaf dengan seorang Pencinta Kebenaran.

Apa yang menarik tentang kisah ini ialah bagaimana sikap seorang guru ketika memberi didikan kepada seorang yang datang menempelak dan mencemuhnya. Sabar, setia mendengar setiap yang diluahkan dan pelbagai sikap yang baik yang patut diteladani oleh para pendakwah sekarang daripada Pencinta Kebenaran tersebut. Inilah manhaj sebenar Ahlussunnah Wal Jamaah . Tidak melenting malah memberikan peluang kepada mereka untuk berbicara.

Sikap Pencari Kebenaran yang mengaku mengikut ajaran Salaf ini juga patut diteladani dalam satu aspek iaitu mendengar kembali apa yang diterangkan oleh Pencinta Kebenaran tersebut dan mengakui bahawa dirinya ada melakukan kesalahan. Berbeza dengan sikap para Pencari Kebenaran sekarang yang mengaku bahawa mereka adalah pengikut ajaran Salaf , yang langsung tidak mahu menerima pandangan orang lain malah menuduh bahawa para ulama sekarang banyak membawa Bid’ah dan sebagainya.


Bermulalah sebuah kisah……….

Suatu hari, datang seorang Pencari Kebenaran ke sebuah majlis ilmu bertujuan untuk bertemu dengan Pencinta Kebenaran di majlis tersebut. Maka berlakulah dialog di antara Pencari Kebenaran dan Pencinta Kebenaran di ruang tamu rumah Pencinta Kebenaran itu.


Pencinta Kebenaran : Silalah duduk anak muda, siapa namamu dan dari mana asalmu?


Pencari Kebenaran : Terima kasih Pencinta Kebenaran. Nama saya Abdullah dan saya berasal dari Kampung Seberang.


Pencinta Kebenaran : Jauh kamu bertandang ke sini, sudah tentu kamu punya hajat yang sangat besar. Apa hajatnya, mana tahu mungkin saya boleh menolongmu?


Pencari Kebenaran tersebut diam sebentar sambil menarik nafasnya dalam-dalam.


Pencari Kebenaran : Begini Pencinta Kebenaran, saya datang ke sini, bertujuan ingin berbincang beberapa permasalahan dengan Pencinta Kebenaran. Pendeknya, permasalahan umat Islam sekarang. Saya ingin bertanya, mengapa di kebanyakan majlis ilmu di Indonesia, Malaysia serta Pattani dan Asia umumnya sering kali guru-gurunya mengajar murid-murid mereka dengan lebih suka mengambil kalam-kalam atau pandangan para ulama? Seringkali saya mendengar mereka akan menyebut : “ Kata al-Imam al-Syafiee, kata al-Imam Ibn Ato’illah al-Sakandari, Kata al-Imam Syaikhul Islam Zakaria al-Ansori dan lain-lain”

Mengapa tidak terus mengambil daripada al-Quran dan al-Sunnah ? Bukankah lebih selesa kalau kita mendengar seseorang tersebut menyebutkan “ Firman Allah taala di dalam al-Quran, Sabda Rasulullah sallallahu alaihi wasallam di dalam hadis itu dan ini?”

Ulama-ulama itu juga punya kesalahan dan kekurangan. Maka mereka juga tidak lari daripada melakukan kesilapan. Maka sebaiknya kita mengambil terus daripada kalam Maksum iaitu al-Quran dan al-Sunnah.

Pencinta Kebenaran mendengar segala hujah yang disampaikan oleh Pencari Kebenaran tersebut dengan penuh perhatian. Sedikitpun beliau tidak mencelah malah memberikan peluang bagi Pencari Kebenaran tersebut berbicara sepuas-puasnya. Sambil senyuman terukir di bibir Pencinta Kebenaran, beliau bertanya kepada Pencari Kebenaran tersebut,


Pencinta Kebenaran : Masih ada lagi apa yang ingin kamu persoalkan wahai Abdullah?


Pencari Kebenaran : Setakat ini, itu sahaja yang ingin saya sampaikan Pencinta Kebenaran.


Pencinta Kebenaran : Sebelum berbicara lebih lanjut, eloknya kita minum dahulu ya. Tiga perkara yang sepatutnya disegerakan iaitu hidangan kepada tetamu , wanita yang dilamar oleh orang yang baik maka disegerakan perkahwinan mereka dan yang ketiga si mati maka perlu disegerakan urusan pengkebumiannya. Betul kan Abdullah?


Pencari Kebenaran : Benar sekali Pencinta Kebenaran .

Pencinta Kebenaran lalu memanggil isterinya bagi menyediakan minuman pada mereka berdua. Maka beberapa detik selepas itu minuman pun sampai di hadapan mereka.


Pencinta Kebenaran : Silakan minum Abdullah.

Sebaik dipelawa oleh Pencinta Kebenaran, maka Abdullah pun terus mengambil bekas air tersebut lalu menuangkan perlahan-lahan ke dalam cawan yang tersedia.


Pencinta Kebenaran terus bertanya : Abdullah, kenapa kamu tidak terus minum daripada bekasnya sahaja? Kenapa perlu dituang di dalam cawan?


Pencari Kebenaran : Pencinta Kebenaran, mana boleh saya minum terus daripada bekasnya. Bekasnya besar sekali. Maka saya tuang ke dalam cawan agar memudahkan saya meminumnya.


Pencinta Kebenaran : Abdullah, itulah jawapan terhadap apa yang kamu persoalkan sebentar tadi. Mengapa kami tidak mengambil terus daripada al-Quran dan al-Sunnah? Ianya terlalu besar untuk kami terus minum daripadanya. Maka kami mengambil daripada apa yang telah dituang di dalam cawan para ulama. Maka ini memudahkan bagi kami untuk mengambil dan memanfaatkannya.

Benar kamu katakan bahawa mengapa tidak terus mengambil daripada al-Quran dan al-Sunnah. Cuma persoalan kembali ingin saya lontarkan kepada kamu. Adakah kamu ingin mengatakan bahawa al-Imam al-Syafie dan para ulama yang kamu sebutkan tadi mengambil hukum selain daripada al-Quran dan al-sunnah? Adakah mereka mengambil daripada kitab Talmud atau Bible?


Pencari Kebenaran : Sudah tentu mereka juga mengambil daripada al-Quran dan al-Sunnah.


Pencinta Kebenaran : Kalau begitu, maka sumber pengambilan kita juga adalah daripada al-Quran dan al-Sunnah cuma dengan kefahaman daripada para ulama.


Pencinta Kebenaran : Satu lagi gambaran yang ingin saya terangkan kepada kamu. Saya dan kamu membaca al-Quran, al-Imam al-Syafie juga membaca al-Quran bukan?


Pencari Kebenaran : Sudah tentu Pencinta Kebenaran.


Pencinta Kebenaran : Baik, Kalau kita membaca sudah tentu kita ada memahami ayat-ayat di dalam al-Quran tersebut bukan? Al-Imam al-Syafie juga memahami ayat yang kita bacakan. Maka persoalannya , pemahaman siapa yang ingin didahulukan? Pemahaman saya dan kamu atau pemahaman al-Imam al-Syafie terhadap ayat tersebut?


Pencari Kebenaran : Sudah tentu pemahaman al-Imam al-Syafie kerana beliau lebih memahami bahasa berbanding orang zaman sekarang.


Pencinta Kebenaran : Nah, sekarang saya rasa kamu sudah jelas bukan? Hakikatnya kita semua mengambil daripada sumber yang satu iaitu al-Quran dan al-Sunnah. Tiada seorang pun yang mengambil selain daripada keduanya. Cuma bezanya, kita mengambil daripada pemahaman terhadap al-Quran dan al-Sunnah tersebut daripada siapa? Sudah tentu kita akan mengambil daripada orang yang lebih dalam ilmu dan penaakulannya. Ini kerana mereka lebih wara’ dan berjaga-jaga ketika mengeluarkan ilmu.

Kamu tahu Abdullah, al-Imam al-Syafie radhiyallahu anhu pernah ditanya oleh seseorang ketikamana beliau sedang menaiki keldai , berapakah kaki keldai yang Imam tunggangi?

Maka al-Imam al-Syafie turun daripada keldai tersebut dan mengira kaki keldai tersebut. Selesai mengira kaki keldai berkenaan, barulah al-Imam menjawab : “ Kaki keldai yang aku tunggangi ada empat”. Orang yang bertanya tersebut merasa hairan lalu berkata “ Wahai Imam , bukankah kaki keldai itu sememangnya empat, mengapa engkau tidak terus menjawabnya?” al-Imam al-Syafiee menjawab : “ Aku bimbang, jika aku menjawabnya tanpa melihat terlebih dahulu, tiba-tiba Allah taala hilangkan salah satu daripada kakinya maka aku sudah dikira tidak amanah di dalam memberikan jawapan”

Cuba kamu perhatikan Abdullah, betapa wara’nya al-Imam al-Syafie ketika menjawab persoalan berkaitan dunia. Apatah lagi kalau berkaitan dengan agamanya?

Al-Imam Malik radhiyallahu anhu pernah didatangi oleh seorang Pencari Kebenaran di dalam majlisnya di Madinah al-Munawwarah. Pencari Kebenaran tersebut mengatakan bahawa dia datang daripada negeri yang jauhnya 6 bulan perjalanan daripada Madinah. Pencari Kebenaran itu datang untuk bertanyakan satu masalah yang berlaku di tempatnya.

Al-Imam Malik radhiyallahu anhu, mengatakan bahawa “ Maaf, aku tidak pandai untuk menyelesaikannya”

Pencari Kebenaran tersebut hairan dengan jawapan Imam Malik, dan dia bertanya : “ Bagaimana aku akan menjawab nanti bilamana ditanya oleh penduduk tempatku?”

Maka kata al-Imam Malik : “ Katakan kepada mereka bahawa Malik juga tidak mengetahui bagaimana untuk menyelesaikannya”

Allah..! Cuba kamu lihat Abdullah betapa amanahnya mereka dengan ilmu. Berbeza dengan manusia zaman sekarang yang baru setahun jagung di dalam ilmu sudah mendabik dada mengaku bahawa seolah-olah mereka mengetahui segalanya.


Pencari Kebenaran : MasyaAllah, terima kasih Pencinta Kebenaran atas penjelasan yang sangat memuaskan. Saya memohon maaf atas kekasaran dan keterlanjuran bicara saya .


Pencinta Kebenaran : Sama-sama Abdullah. Semoga kamu akan menjadi seorang yang akan membawa panji agama kelak dengan ajaran yang benar Insya Allah.

No comments:

Post a Comment