Wednesday, April 15, 2009

FINAL MENJELMA LAGI....



Salam sejahtera sumer....

Masing2 pasti sibuk menyiapkan diri bagi menempuhi FINAL EXAM yang bakal menjelang x lama lagi...so do I....waaa cuak nyer...x start study agy ni...esemen p0n x ciap agy...waa stdy week yg sgt bz...ujian dunia datang lagi..itu baru ckit macam2 keluhan dah di dengari..fitrah manusia memang begitu...ape p0n time management sgt penting sesibuk mane p0n kiter jgn lupa tanggungjawab kita sebagai hamba-NYA dan tanggungjawab yang diamanahkan...jd kan ini sebagai satu ujian kepada kiter & sebagai pend0r0ng kepada diri untuk lebih kuat & bersemangat...kuatkan semangat..basyah (^_^)

TARIKH2 KERAMAT BAGI BUDAK 2BKB....

SELASA, 21/4/2009 - CHEMICAL REACTION ENGINEERING I
JUMAAT, 24/3/2009 - INDUSTRIAL BIOTECHNOLOGY (mase untuk membaca!!!!)
ISNIN, 27/4/2009 - PROBABILITY AND STATISTIC (kire2 plak huhu~)
SELASA, 28/4/2009 - HEAT TRANSFER (panas2 ngan heat hehe~)
KHAMIS, 30/4/2009 - MASS TRANSFER (mase transfer kn diri)


sedikit perk0ngsian untuk anda...di sini ada tips2 yang saya belajar di sekolah dlu...adab2 menghadapi peperiksaan boleh diamalkan bersama (^_^)

CARA2 MENGHADAPI PEPERIKSAAN


1) Sepanjang minggu peperiksaan hendaklah solat hajat dan istikharah
2) Mengambil wudhuk ketika keluar dari rumah/bilik sebelum menuju ke dewan peperiksaan dan berpakaian yang bersih
3) Sewaktu melangkah keluar dari rumah atau asrama ke dewan pepriksaan bertakbirlah sebanyak 9 kali
4) Apabila hendak masuk ke dalam dewan peperiksaan takbirlah sebanyak 9 kali
5) Ketika menunggu kertas jawapan atau sebelum menjawab bacalah surah Insyirah
6) Sekiranya terlupa keyika sedang menjawab soalan pepriksaan, selawatlah sebanyak 3 kali insya-Allah akan ingat semula

CARA2 MENGETAHUI PERKARA PENTING DALAM PEPERIKSAAN


1) solat hajat dan istikharah bersendirian sebelum tidur
2) setelah solat hajat terus tidur dalam berpakaian bersih dan berwudhuk
3) hendaklah tidur di atas lambung kanan (rusuk kanan)
4) kemudian bacalah Ala ya'lamu man kholakho wa hua al-latiful khobir
5) sebelum melelapkan mata niat supaya ditunjukkan pekara penting dalam peperiksaan insya-Allah ditunjukan & digerakkan hati untuk membaca perkara2 yang bakal masuk dlm exam

mudahan-mudahan perkara yang baik ini dapat diamalkan secara berterusan dan bukan beramal semasa menghadapi peperiksaan sahaja dan moga ilmu yang dipelajari juga tersemat dalam hati bukan dalam buku dan hanya blajar untuk exam sahaja..sekadar peringatan bersama...

akhir kata, sempena exam yang menjelang ni mohon kemaafan dari semua andai ada kata2 yang mengguris hati sepanjang dalam perkenalan dan ada khilaf dalam gurauan...
all da best n GUD LUCK everyone....selamat berjuang!!!

sebelum mengahiri post kali ini ingin saya selitkan skali lirik lagu yang besh bertajuk AKU MERINDUIMU (waa tajuk lagu yg .... hehe).mari hayati bersama =)


Tidak dapat kugambarkan
Rindu yang lahir dari hati ini
hanya yang mampu tuk kulafazkan
Aku Merinduimu

Terasa amat jauh diri ini
Kerna kau tiada disisi
Bergenang air mataku
bila terkenangkan wajahmu

Ayah ibu
Dari jauh kupohon restu
Doamu titian kejayaanku
Nasihat darimu kuingat selalu
Tersemat di kalbu

Oh Tuhan
Berkatilah ku dalam mencari ilmu
Dengan RedhaMu
Moga kujejaki tempat yang dituju


ma'a bi taufiq wa najjah fi imtihan (^_^)

12 comments:

  1. waaa...
    emang menakutkn...
    tp pape pom,
    kite kena tabah...
    ni br skit ujian yg kite terima...
    ~GudLak~ anjang yea...
    doakan kejayaan milik kite semua...

    ReplyDelete
  2. ceh...anjang nk kabo yg upin bg komen kt anjang je kew...xeran...uteh x jeles pown...:P

    ReplyDelete
  3. @ upin - waa teharu nyer s0b3 T_T hehe...bt0l2...mudah-mudahan kejayaan milik sumer (^_^)

    @ uteh - waaa mne ade r xde niat p0ng bawu pasan ade k0men upin r...wuwuwu~ =(

    ReplyDelete
  4. dah2...
    jgn gado2...
    jgn jeles2...

    ReplyDelete
  5. gad02 la bez penyeri kehidupan hee~
    peace (^_^)

    ReplyDelete
  6. Allahumma ja'alna minannajihin..
    aminn

    ReplyDelete
  7. amin...

    la'alakum min najihin...

    ReplyDelete
  8. cayok2!! same2 la berusehe erk... lalala~

    ReplyDelete
  9. @ MR FINAL - thanx..all da best

    @ kipas - yup chayoik2..all da best..beusaha!!! hee~

    ReplyDelete